4. úkol

23.06.2015 21:07

Hádanky

1. Dívám se na čísi podobiznu. Kdo je na ní vyobrazen? Prozradím vám, že nemám sourozence a že otec toho muže na obrázku je syn mého otce. Kdo je na obrázku? 

 

2. Lovec je sto metrů na jih od medvěda. Zatímco medvěd zůstává na místě, lovec ujde sto metrů na východ, pak se otočí k severu, vystřelí na sever a trefí toho medvěda. Jakou má medvěd barvu? Jakou barvu by měl, kdyby nebyl zmíněn předpoklad, že medvěd zůstává na místě? 

 

3. Když Alenka vešla do Lesa zapomínání, nezapomínala všechno, jenom něco. Často zapomínala, jak se jmenuje, a asi vůbec nejvíc zapomínala, který den v týdnu zrovna je. Do Lesa také chodili Lev a Jednorožec. To jsou zvláštní stvoření. Lev každé pondělí, úterý a středu lže a ostatní dny v týdnu mluví pravdu. Jednorožec lže vždycky ve čtvrtek, v pátek a v sobotu, zato ve zbylé dny v týdnu mluví pravdu.              

Jednou Alenka potkala Lva a Jednorožce, když zrovna odpočívali pod stromem. Ti dva prohlásili:
Lev: Včera jsem měl lhací den.
Jednorožec: Já měl včera také lhací den.
Z těchto dvou výroků Alenka (bylo to náramně bystré děvče) dokázala vyvodit, který je právě den v týdnu. Který to byl?

 

Řešení úkolu pošlete na e-mail trenink.pameti(at)gmail.com nejpozději do 30. srpna 2015. Za každou správně vyřešenou hádanku získáte 3 body, t.j. za úkol č. 4 můžete získat celkem 9 bodů.

 

5. úkol

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová