A víno teklo proudem…

26.12.2018 21:52

Judy Leigh, Ještě to nebalím, vzkazuje babička, Metafora, 2018, ***


Anotace
75 na krku, 25 v hlavě. Život začíná po pětasedmdesátce aneb Nikdy není pozdě rozjet to na plný plyn.
Hlavní hrdinkou je Irka Evie Gallagherová, která nedávno ovdověla a přestěhovala se do domova důchodců. Její očekávání – noví přátelé a společná zábava – se však nenaplní. Jednoho rána se proto rozhodne z domova odejít a vydává se na dobrodružnou cestu. Ne každý si však myslí, že cestování v obytné dodávce je pro ženu jejího věku vhodné. Nejméně ze všech Eviein syn Brendan a jeho žena Maura, kteří se ji snaží podle nejasných SMS zpráv a indicií vystopovat a dopravit zpět domů. Když se nakonec všichni sejdou, o překvapení není nouze – Brendan sice možná rezignoval na svůj plnohodnotný život a lásku, ale Evie očividně ne.


Součástí oficiální anotace je také tvrzení: Humorný román o útěku z domova důchodců a nekončící chuti žít potěší zejména fanoušky a fanynky románů Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel nebo Tajný deník Hendrika Groena, 83 1/4 roku.


Stoletý stařík se mi nelíbil, ani jsem ho nedočetla. Hendrik byl skvělý a mimo to mě pobavil také Frank Derrick, 82 let. Proto jsem samozřejmě sáhla po pětasedmdesátileté Evie. Zvláště když slibovala „road movie“.


Kniha obsahuje dva generační příběhy. Eviein, která se vzbouří proti nudě v domově důchodců a vydá se sama z Irska do Anglie a pak do Francie. Za ní vyjedou její syn se svou ženou, jejichž manželství právě prochází hlubokou krizí. Všichni na své cestě nejen poznávají nové kraje, ale také nahlížejí do minulosti a zejména do svých srdcí.


„Babička“ je příběh s románovými, někdy až s pohádkovými zvraty. Přesto v sobě skrývá mnoho reálných pocitů, problémů, přání a myšlenek.


„Zavalil ho obrovský pocit viny, jako by se na něj převrátil regál s hromadou knih. Jeden za druhým se před ním vynořovaly důvody, proč je všechno jen jeho vina. Neumí komunikovat. Nedokáže se rozhodnout. Je negativní a kritický. Nevěnuje své ženě dostatek pozornosti… Str. 157


I když na můj vkus Evie až příliš holdovala (nejen) vínu, mnozí z nás by si určitě přáli mít její odvahu vydat se na cestu vstříc novému životu bez ohledu na ročník narození.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová