A senioři můžou přidat prášky ...

25.09.2014 00:00

Do knihovny jsem se "dohrabala" na jedenáctou a to jen proto, že na poledne jsem měla domluvenou pracovní schůzku. A pak to zase přišlo...

 

Odpolední kurz pro veřejnost jsem si, a doufám že i ostatní, skutečně užila. "Studenti" sice byli (ano, mohu psát měké i!) hlučnější než děti ve včerejším Kroužku logiky, ale holt ještě je pořád září, ještě se "neusadili" po prázdninách :). 

 

Jelikož je většina nových, došlo na "tetičku z Číny" - řeknu jméno, ten za mnou zopakuje, co slyšel, přidá své jméno a tak kolem celého stolu. Pak jsme ke jménu přidali barvu, pro zjednodušení tu, kterou měli na sobě a do třetice rodné město. Nakonec měla řada 36 informací, což je čtyřnásobný počet, než je maximální kapacita krátkodobé paměti. Ale díky (pod)vědomému používání mnemotechnik a nápovědám to přece jen šlo :).

 

Závěrem jsem všem doporučila, aby tuto "hru" hráli i se svými blízkými, přáteli... "A když vás bude málo, přidávejte informace, třeba kytky (zaznělo z fóra), zvířata, hračky..." "A senioři můžou přidat prášky." skočila mi do výčtu sousedka-seniorka. Sál se otřásl smíchy. A tak to při trénování paměti má být :).

 

PS: Těm, co si v kurzu příliš nevěří, slibuji, že se příště budeme chvíli věnovat neuroplasticitě mozku.

 

Cvičení:

Máte-li možnost, vytiskněte si tuto mandalu a vybarvěte ji. Nebo se pokuste nakreslit svou vlastní.

 

Dále

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová