Návrat do Knihárny

20.10.2013 00:00

Před třinácti lety jsem poprvé vstoupila do naší vesnické knihovny. Ponurá sklepní místnost mne přivítala pavučinami a stylově uhynulou myší - svůj věčný sen spala na knize pod písmenem M. S Rakem a několika dobrovolníky jsme vzali kladiva a krumpáče a probourali se do vedlejší místnosti kdysi používané nějakým spolkem. Jakmile prach suti usedl, rozhlédla jsem se a bylo jasno: Tady se mi bude líbit. Za pár týdnů byly obě místnosti plné polic s knihami, přibyl počítač, hry, pastelky a zejména čtenáři. Stala jsem se "paní knihovnicí".

 

Do roka a do dne ke mně doputovala novinka Jane Green Knihárna. Byla jsem tehdy jen o něco starší než hlavní hrdinka Cath. Na život singl jsem sice už jen vzpomínala, přesto mne její příběh upoutal. Začala jsem snít její sen - mít vlastní Knihárnu.

 

Když jsem si v pátek balila svých pět švestek do špitálu (já vím, švestky jsem měla nechat doma a vzít si žíly), přihodila jsem do tašky i Knihárnu. Nevím, co se mi zdálo v narkóze, ale před a po ní jsem stejně byla "mimo". Opět jsem prožívala veselé i smutné osudy hrdinů ze západního Hampsteadu. A od nedělního odpoledne, kdy jsem dočetla poslední stránku, zase přemýšlím, kde si s Kulíškem tu naši Knihárnu otevřeme. Po třiceti letech jsem si, díky ní, splnila svůj lodní sen. Kdo ví, možná i Knihárnu jednou zhmotníme :).

 

Před několika lety vysílal Český rozhlas v pořadu Víkendové Dobré jitro Hrátky s logikou, jejichž autorem byl Jaroslav Flejberk. Víkend je sice už za námi, hrát si však můžeme celý týden:

 

1. Uveďte alespoň deset minimálně sedmi písmenných slov jež končí na písmena ISK. Tedy obelisk je správně ale risk a zisk jsou moc krátká slova. Podmínkou je,  že vše musí být slova z českého jazyka běžně užívaná, v prvním pádě jednotného čísla, ne zkratky ani vlastní jména.

 

2. Nejen, že slovo „pětka“ má pět písmen, ale existuje mnoho slov v českého jazyka jež mají též pět písmen. Sestavte alespoň pět vět s pěti slovy jež budou mít vždy právě pět písmen. Slov ve větě může být více, ale ani jedno z nich nesmí mít více či méně písmen než pět.

 

3. Nalezněte alespoň deset různých osmi písmenných slov, podstatných jmen českého jazyka v prvním pádě jednotného čísla, jež začínají na písmena DR jako „doktor“. Může to být dramatik, druhopis či mnoho dalších.

 

4. Nalezněte minimálně patnáct různých slov českého jazyka, ne vlastní jména, jenž budou opakem slova „nudný“.

 

5. Nalezněte skupinu pěti slov, podstatných jmen v prvním pádu jednotného čísla tak, aby se žádné z těchto 25 písmen neopakovalo. Tedy, pokud bude první slovo tulák pak druhé slovo může být mince a nikoliv dárek(zde se už opakují písmena á i k).

 

Dále

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová