Fungují předsevzetí?

05.01.2022 11:12

Ann Napolitano, Milý Edwarde

Marianne Croninová, Sto roků Lenni a Margot

 

Satchin Panda, Cirkadiánní kód, Jan Melvil, 2020, *****

 

Anotace

Je to tak snadné: stačí udržovat skrytý rytmus těla, které střídavě zapíná a vypíná své funkce, aby kromě práce zvládlo i regeneraci – a naše zdraví se zase vrátí ke své dokonalosti. Kdyby ale byly tyto poznatky tak samozřejmé, objevy na poli cirkadiánních rytmů by bylo v roce 2017 jen těžko vyznamenány udělaním Novelovy ceny. Civilizační výdobytky nám totiž tyto evolučně nastavené procesy skryly. S Pandovou poutavou knihou držíte v rukou příležitost, jak seřídit hodiny svého těla a trvale dosáhnout fyzické a duševní pohody. Naučíte se ovládat intenzitu světla, načasovat správně své jídlo, vyladit pohybovou aktivitu a oddávat se hlubokému spánku. Během několika týdnů zjistíte, jak skvělé je žít ve zdravém těle plném energie.

 

Nicole Poirierová, Přerušovaný půst, Alpha book, 2021, **

 

Anotace

Přerušovaný půst je moderní holistická metoda, která může významně přispět k upevnění zdraví. Zde se navíc dozvíte, co během přerušovaného půstu jíst, což vám pomůže bezpečně a dlouhodobě přerušovaný půst dodržovat a dosahovat tak skvělých výsledků. Výzkum ukazuje, že přerušovaný půst může pomoci nejenom v hubnutí, ale i ve zlepšení diabetu, snížení hladiny cholesterolu a zánětu a zvýšení tělesné zdatnosti. Avšak zatímco se dosavadní výzkum soustřeďoval zejména na to, co je na přerušovaném půstu prospěšné, málo se mluvilo o tom, proč a jak, tedy jaká jídla jíst a jak je správně načasovat a naplánovat. Půst je pouze jedním kouskem skládačky. Musí být vyvážený adekvátním příjmem výživného, nutričně bohatého jídla. V první části knížky najdete informace o půstu – co všechno obnáší, pro koho je půst vhodný a kdo by se mu měl raději vyhnout. Ve druhé části najdete kromě chutných receptů i návody, jak si jídla naplánovat, a to pro různé režimy přerušovaného půstu.

 

 

Dáváte si předsevzetí? Já už léta ne. Ale o tom, že bych měla pěstovat zdravý životní styl, správně se stravovat, nečučet dlouho do monitoru, a hlavně se více hýbat – o tom si moc ráda čtu. Je pravda, že pokud je „kniha radička“ dobře napsaná, chvíli ve mně její poučení rezonuje a já se na pár dní, týdnů … chovám ke své somě i psyché zodpovědně.

 

Proto jsem nový rok začala „naučnou literaturou“ v oboru – dle MDT v polici s číslem 613 – Hygiena. Péče o zdraví. Pandův Cirkadiánní kód vřele doporučuji. Píše se v něm, srozumitelně a rozumně, o našich vnitřních biologických hodinách, spánku, světle, zažívání, mozku, psychice a dokonce i „přerušovaném půstu“.

 

Zato Poirierové Přerušovaný půst (MDT 641/642 - Potraviny. Vaření. Jídla. Kuchyňské a stolní nádobí. Stolování) mě zklamal. Teorie je v pořádku – souzní s Pandou, ale recepty jsou – alespoň pro mě – příliš exotické: lněná mouka, konopný protein, mandlové mléko, lu-chan-kuo, černá čočka, fialové brambory, olivová tapenáda… Jistě, mohla bych v některých případech použít „Babicovu metodu“ – nemáš-li limetku, dej tam citron, ale takové vaření mě nebaví.

 

Ještě dva týdny bude doma moje dcera, která je můj „zdravotní kouč“, rozuměj, honí mě ven a nutí správně jíst. Takže letos mám naději, že mi zdravý životní styl vydrží nejméně do konce ledna. A pak si třeba zase půjčím nějakou „naučku“ :o).

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová