Ve znamení Háda

31.07.2013 22:43

Dnes ráno jsem ve schránce našla tento měsíc již čtvrté parte. Naše vesnice zažije již čtvrtý pohřební pátek. Muž, 45 let...

 

Dnes večer jsem dočetla knihu Jojo Moyesové Než jsem tě poznala. Upřímně řečeno, vzhledem ke zlaté pečeti "Edice světový bestseller" a poznámky na obálce, že autorka je dvojnásobná vítězka Romantic Novel of The Year Award, jsem si myslela, že si domů přináším další letní lehkou literaturu. Předchozí Manželská smlouva Jennifer Probstové se hodí jen k jediné příležitosti, a to když vpravo chrápe manžel, vlevo se nesou falešné tóny z Letní noci, ze všech stran na vás sálají vedrem rozpálené zdi a vy ne a ne usnout...

 

Ještě na třinácté stránce knihy (Moyesové) jsem se nad textem usmívala: "...Děda seděl ve svém křesle u kuchyňského okna a studoval sudoku. Zdravotní poradkyně nám řekla, že mu to po těch mrtvicích bude zlepšovat koncentraci a pozornost. Měla jsem takové podezření, že jsem si jako jediná všimla, že prostě vyplňuje do políček první čísla, která ho napadnou..."

 

O pár desítek stránek dál jsem sice už věděla, o co v příběhu ve skutečnosti jde, ale prostředí bylo tak vlídné, bezpečné:

 

"...V sobotu dopoledne jsem se vypravila do knihovny. Nebyla jsem tam snad už od školních let - dost možná ze strachu, že si vzpomenou na tu Judy Blumeovou, kterou jsem ztratila v sedmé třídě, a že jakmile projdu mezi pilíři viktoriánských vrat, chňapne po mně ulepená úřední pracka a bude požadovat 3 853 liber na pokutách..."

 

"...A hudba nečekaným způsobem probouzela mou představivost; poslouchala jsem a najednou mě napadaly věci, na které jsem si už léta nevzpomněla; zalévaly mě dávné pocity, ale vzdouvaly se ve mně i nové představy a myšlenky, jakoby hudba rozpínala a zkreslovala mé vnímání..."

 

Tento příběh skutečně patří mezi romantické. Jeho ústřední téma - eutanazie - ho však posouvá o několik literárních pater výše. Sice jsem na konci knihy neplakala, jako mnohé jiné čtenářky, ale i tak mne příběh Lou a Willa zasáhl a donutil k přemýšlení. 

 

Hudba hraje velkou roli v "trénování" našeho mozku, v rozvíjení fantazie a schopnosti asociací. Pohodlně se posaďte, pustťe si tuto skladbu, zavřete oči, pokud možno dříve, než se objeví ilustrační obrázek u videa, a nechte běžet svůj film ...

 

Dále

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová