Učitel, ten tvrdý chleba má aneb Kterak jsme křtili Deník kantora

14.11.2014 00:00

Dnes jsme v knihovně slavnostně pokřtili knihu učitele a sportovního redaktora Vyškovského deníku Davida Macha Deník kantora aneb Učitel, ten tvrdý chleba má. Jeho krátké a vtipné  glosy, které si denně zapisoval ve vlaku na cestě z Brna, kde učil, do Vyškova, jsem pravidelně četla on-line na Facebooku. Jakmile se „na zdi“ objevila informace, že Deník vydal tiskem, bylo rozhodnuto: slavnostní uvedení knihy do života proběhne v "mojí" knihovně.

 

A stalo se. Pravda, na začátku příprav nikdo z nás netušil, že počet gratulantů vysoko překročí stovku. Sál knihovny je však velký, dle slov mnohých příchozích i útulný, a proto v něm vládla i přes nedostatek židlí pohoda.

 

Večer místo školního zvonku zahájil frontman skupiny "44 v klidu" Martin Truhlář. Poté se za katedru posadil pan učitel David Mach, zapsal do třídnice nepřítomné a vyzval studenty, aby si otevřeli učebnici na straně číslo tři. Vyučování začalo. Ke slovu se dostal také šéfredaktor Ondřej Jirásek a samotného „šampusového aktu“ se ujala kmotřička Pavlína Hanáková. Na řadu přišla autogramiáda. Zdálo se, že fronta čtenářů čekajících na věnování nebere konce…

 

Setkání učitelů, studentů, přátel,  známých a milovníků knih skončilo. Cesta prvotiny, ve které pozorný čtenář nalezne nejen humor, ale také méně usměvavou tvář našeho školství, začíná. Popřejme jí ještě několik vydání (v současné době je vyprodána), minimálně tři jazykové mutace a nám, čtenářům, dalšího sourozence.

 

 

Více fotografií na Facebooku KKD Vyškov.

Rozhovor a autorem ve vysílání Vyškovské televize.

 

Cvičení:

Zapište si dnešní události. Psaní deníku je důležité!

Dále

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová