Trochu teorie nikoho nezabije

19.07.2017 19:11
 
Julia Shawová, Iluze paměti - falešné vzpomínky a proč jim věříme, 2017, nakladatelství Paseka
 
Will Gompertz, Přemýšlej jako umělec a prožij kreativnější a plodnější život, 2017, NLN s. r. o.
 
Austin Kleon, Kraď jako umělec - 10 věcí, které ti nikdo neřekl o kreativitě, 2012, Jan Melvil Publishing

 

Toto není recenze, ale přímo doporučení: Přečtěte si tyto knihy a buďte kreativní!

 

Ve svých kurzech trénování paměti dávám přednost praxi před teorií. Vím ale, že ke hře potřebujeme "hřiště". A tím je právě ona "nudná"  teorie.

 

Kniha Iluze paměti je pro naprostého laika možná trochu náročnější. Přesto ji doporučuji všem, kdo se o paměť, její selhávání či trénování zajímají. Obsahuje informace z mnoha starších i aktuálních průzkumů, projektů a testování. Dovíte se např. co s naším mozkem dělají prášky na spaní, proč je k ukládání informací do paměti nutná pozornost, jak nám média přetvářejí paměť, že asociace se považují za základ mysli již od dob Platóna i proč potřebujeme zapomínat.

 

V publikaci Přemýšlej jako umělec zveřejnil vedoucí kulturní redakce BBC Will Gompertz své vzpomínky na setkání s některými významnými světovými tvůrčími mysliteli. Zjistil totiž, že tyto osobnosti mají určité společné rysy. Výčet umělců doplnil i několika zajímavými fakty z historie. V kapitolách Umělci jsou hloubavě zvídaví, Umělci kradou, mají názory, jsou odvážní... se setkáte např. s Andy Warholem, Davidem Ogilvy, Aj Wej Wejem, Damienem Hirstem... a dovíte se také zajímavosti ze života Vincenta van Gogha, Caravaggia, Picassa, Michelangela aj. Kniha je doplněna fotografiemi a reprodukcemi uměleckých děl.

Jeden z mnoha citátů: Na inspiraci nemůžeš čekat, musíš jít po ní s klackem v ruce. Jack London

 

Will Gompertz jakoby navázal na knihu Austina Kleona Kraď jako umělec. Na stránkách vydavatele se o ní mimo jiné píše:

S knihou dostáváte ilustrovaný manifest tvořivosti, kongeniální desatero, které pustí umělce ve vás konečně ven. Knížka je pro každého začínajícího spisovatele, muzikanta, výtvarníka, copywritera, bloggera, fotografa, prostě pro všechny tvůrce, aktivní či zatím stále neprojevené.

Šestá kapitola vám prozradí tajemství: Odváděj dobrou práci a děl se o ni s ostatními a osmá vás vyzve: Nebuď svině (svět je malý).


Str. 27

Školy jsou jedna věc. Vzdělání druhá. Ne vždy je tam průnik. Ať už jsi na škole, nebo ne, vždycky je tvým úkolem obstarat si vzdělání. Musíš hořet zvědavostí. Musíš vyzvídat, pídit se za každým odkazem, musíš se ponořit hlouběji, než kdokoli jiný - jen tak se posuneš vpřed.

 

Str. 27
Školy jsou jedna věc. Vzdělání druhá. Ne vždy je tam průnik. Ať už jsi na škole, nebo ne, vždycky je tvým úkolem obstarat si vzdělání. Musíš hořet zvědavostí. Musíš vyzvídat, pídit se za každým odkazem, musíš se ponořit hlouběji, než kdokoli jiný - jen tak se posuneš vpřed.

Na tuto knihu navazuje Kleonova publikace Ukaž, co děláš.

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová