S pachtovným se nepachtěte

10.11.2013 00:00

Poslední volnou sobotu jsem věnovala oknům. Sotva jsem doutírala nejzazší parapet, začalo krápat. Murphy ve svých zákonech uvádí: Tím, že umyjete auto, ještě pršet nezačne. Bude-li vám však na zahrádce schnout zelenina, brnkněte, ošudlím alespoň koupelnové okýnko a vláhy bude dost.

 

Navařila jsem, vyprala a vyžehlila. Místo domácí buchty jsem se ládovala Nutellou. Zjistila jsem, že lze koupit i pětikilové balení. To by mne zabilo :).

 

"Velký" počítač je u kamaráda, který se ho pokouší uvést do provozuschopného stavu. Pro jistotu jsem již provedla změnu položek v seznamu "chceme pořídit, zažít" a pomalu se smiřuji s nečekaným výdajem. Kupodivu se mi na můj stařičký notebook podařilo nainstalovat Skype, přijít na to, kam strčit externí kameru, objevit vestavěný mikrofon a navázat kontakt s Čuchonskem. Balzám pro duši. :)

 

V neděli jsem se obložila knihami, ale došlo jen na jednu. Druhý díl Vesmírné pouti. První díl Mlhovina se mi velmi líbil a po sto stránkách Jiskry to vypadá, že se budu těšit i na třetí.

 

Nejvíce času jsem věnovala Literárkám. Článek o Michaele Klevisové mi připadal "velký". Její Cenou Jiřího Marka (uděluje Asociace autorů detektivní literatury) odměněné Kroky vraha jsem četla, ale neoslovila mne natolik, abych sáhla po dalších případech jejího detektiva Josefa Bergmana. Holt jsem zaujatá. Nad Sherlocka prostě není :).

 

Informace, že jen v Česku vyhodí každý v průměru 82 kilogramů potravin ročně, je šokující!

 

Zato Markéta Šichtařová ve své glose Cesta z krize? Vyhoďte smartphone! mne nadchla. Chtělo by to fakt čas od času "vypnout". Netřeba více zlodějů či ztrát. Stačil by takový maličký blackoutíček.

 

Ovšem nejvíce mne dostal článek o novém Občanském zákoníku. Toto veledílo má totiž ambice dostat se nejen do "právnické police" (N-349.2), ale také mezi knihy pro mozkový jogging (N-159.9). Posuďte sami:

 

§ 2340: "Nevrátí-li pachtýř propachtovanou věc při skončení pachtu propachtovateli, náleží propachtovateli pachtovné, jako by pacht trval." Zkuste to říci třikrát za sebou bez přeřeknutí! :)

 

Naučte se další jazykolamy a trénujte:

Kmotře Petře, nepřepepřete mi toho vepře, jak mi, kmotře Petře, toho vepře přepepříte, tak si toho přepepřeného vepře sám sníte.

Naolejuje-li Julie koleje, či nenaolejuje-li Julie koleje.

Od poklopu ku poklopu kyklop koulí koulí.

Pan Kaplan plakal v kapli, v kapli klapli dveře.

Strč prst skrz krk.

Šel pštros s pštrosicí a s pštrosáčaty pštrosí ulicí, do pštrosáčárny.

Tři sta třicet tři stříbrných stříkaček stříkalo přes tři sta třicet tři stříbrných střech.

Měla babka v kapse vrabce, vrabec babce v kapse píp. Zmáčkla babka vrabce v kapse, vrabec babce v kapse chcíp.

Poslali mě naši k vašim, aby přišli vaši k našim, když nepůjdou vaši k našim, tak nepůjdou naši k vašim.

Žížala žužlá žoužel v louži.

 

Dále

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová