Ruce v mozku

02.12.2017 13:10

Henry Marsch, Neublížíš, BizBooks, 2017, *****

 

Vysoce kvalifikovaný neurochirurg Henry Marsh použil vrtačku pořízenou v přepočtu za 980 korun, aby dokončil operaci pacienta při plném vědomí. Vrtačku Bosch PSR960 s vlastním zdrojem napájení zvolil, když zjistil, že u sebe nemá správný nástroj, speciální vrtačku, která vyjde na bezmála milion korun.

 

Doktor Marsh se v těchto neobvyklých podmínkách ocitl, když se vydal na Ukrajinu pomoci lidem, kterým není místní systém zdravotnictví schopen zajistit adekvátní péči. V polovině operace na odstranění mozkového nádoru z hlavy pana Mariana Dolišného vypadl elektrický proud, ale Marsh zákrok chladnokrevně dokončil a pacienta zachránil.

 

"Hromadné používání vrtačky pro domácí kutily samozřejmě běžně nedoporučuji, ale ukazuje to, že improvizace se občas vyplatí," komentoval svůj zásah lékař.

 

Tuto zprávu jsme si mohli přečíst v roce 2008. O devět let později se k českému čtenáři dostává kniha s podtitulem Fascinující příběhy lékaře, který operuje lidské mozky. Napsal ji samotný operatér.

 

Když se s vážnou chorobou ocitneme v nemocnici a při čekání na hrozivý chirurgický zákrok se bojíme o svůj život, musíme důvěřovat lékařům, kteří nás léčí - bez toho by naše postavení bylo sotva snesitelné. Abychom tedy překonali svůj strach, přirozeně si představujeme, že lékaři disponují nadlidskými schopnostmi. Pokud se operace podaří, považujeme chirurga za hrdinu. V opačném případě jej však obsazujeme do role padoucha.

 

Tak začíná předmluva knihy, v níž britský elitní neurochirurg zcela otevřeně popisuje složité operace, jednání s pacienty i kolegy a nevyhýbá se ani podrobnostem ze svého života. Jazyk této “odborné biografie” je natolik srozumitelný, že je pochopitelný i pro  čtenáře bez lékařského vzdělání. Je také velmi lidský. Plný emocí, úspěchů, ale také proher, které v medicíně mají fatální následky. Ano, chybami se člověk učí, i když lékařské omyly mají za následek lidské tragédie.

 

Zajímavý - pro nás Čechy - je také pohled dovnitř britského zdravotnického systému. Ani tam není, jak by se od nás “z bývalého východního bloku” mohlo zdát, vše růžové.

 

Knihu jsem si půjčila v knihovně a doporučuji ji všem, kdo mají rádi lékařské příběhy, tentokrát nevyfabulované, i těm, kdo uvažují o lékařské profesi. Možná by v ní našel něco pro svou praxi i leckterý lékař. Lékařky nevyjímaje :). 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová