Romantické čtení na Advent

01.11.2023 15:22
Rebecca Raisin, Obchůdek s knihami, 1. díl série Kouzelná paříž, Cosmopolis, 2023, ****

 

Anotace
Plachá majitelka knihkupectví Sarah Smithová dostala jedinečnou příležitost. Její kamarádka z Paříže jí nabídla, aby si spolu na půl roku vyměnily obchody! Není divu, že s tím Sarah okamžitě souhlasila – vždyť kdo by odmítl výlet do města lásky? Sarah kvůli tomu sice musí opustit rodné hnízdo, ale je přesvědčená, že ji čeká životní dobrodružství. Představuje si, že dny bude trávit toulkami městem, ukusováním croissantů, popíjením café au lait a pozorováním lidí na Champs-Élysées. Ale opravdu bude v Paříži šťastná? Nebo zjistí, že skutečnost není ani zdaleka tak růžová, jak čekala?

Když si potřebuji odpočinout, nic neřešit, nad ničím nepřemýšlet, vyčistit si hlavu..., sáhnu po romantice. Tentokrát to bylo opět ze světa knihomolek. Obchůdek s knihami může posloužit jako literární itinerář, stejně jako Caplinové Kavárna v Kodani. Sice se do města nad Seinou nechystám, ale zařazení reálií do textu považuji za plus.

Začátek je poněkud rozpačitý, ale jakmile se Sarah vydá z Nového světa na Starý kontinent, začíná nabírat na obrátkách. Tam zjišťujeme, že nejen naše ale také představy literárních postav často bývají daleko od reality. Vždyť začít "šéfovat" několika lidem ve velkém, prestižním knihkupectví je zcela odlišné, než si v malém městečku sama vychutnávat poklid obchůdku na maloměstě.

Milostná linka je více v pozadí a (bohudík) není prvoplánová. Zato svět literatury, pamětihodností i skrytá zákoutí Paříže v příběhu naprosto dominují. Autorka dokonce věnovala více než jednu stránku bukinistům. :o)

Líbila se mi také "retro linka" v dopisech, která měla velmi romantické vyústění.

Část příběhu je věnována Vánocům a přípravě na ně. Nevím, zda to byl záměr, ale autorka rozdělila knihu do 24 kapitol. Takže můžete o Adventu číst každý den jednu kapitolu a o Štědrém dni rozbalit dárky společně se všemi hrdiny a hrdinkami.

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová