Proti proudu

21.12.2021 19:47

 

Walter Tevis, Walter Tevis, Dámský gambit, Argo 2021, **

 

Anotace

Beth Harmonová se v osmi letech dostane do sirotčince. Není to harmonické prostředí, a malá Beth si najde dvě cesty k úniku: malé zelené pilulky, které děti dostávají „na uklidnění“, a šachy. Hra, s níž ji seznámí údržbář ve sklepě sirotčince, ji pohltí, a během několika let se ukáže, že Beth není jen „na holku dost dobrá“ – je prostě dobrá. Totiž nejlepší. V Americe rozhodně. Ale cestou na světový vrchol musí Beth překonat nejen nedůvěru okolí, ale i vlastní démony závislosti. Strhující příběh Waltera Tevise o dospívání, šachách, feminismu a nebezpečných návycích vzbudil senzaci svým televizním zpracováním na Netflixu v r. 2020. Přesvědčte se, že knižní předloha vás pohltí úplně stejně.

 

 

Od Waltra Tevise jsem kdysi dávno četla Zpěv drozda, ke kterému jsem si poznamenala: Říkám si, nejen proto, že pracuji v knihovně, zda skutečně nespějeme k tomu, že lidé přestanou umět číst a psát. Zda skutečně klesáme na drogové dno a až někde pod vrstvou bahna si uvědomíme ... Některé pasáže mi nepřipadaly pět set let vzdálené ... velmi dobře napsáno.

 

Loni jsem četla skvělý román Matthewa Reillyho Turnaj, který také obsahoval „šachovou linku“. Proto jsem automaticky sáhla i po Dámském gambitu. Na poslední větu anotace však mám jedinou odpověď: nepohltila.

 

V hlavní roli příběhu totiž nebyli lidé, ale Šachy. Nad dlouhými stránkami popisujícími jednotlivé tahy hry mohou jásat snad jen vášniví šachisté. Já se však u třetího turnaje začala nudit. Postavám chyběly emoce, hloubka. Vztah Beth s nevlastní matkou byl pro mě záhadou.

 

A hlavní hrdinka? O mozku něco malinko vím, takže nechápu, jak mohla být geniální šachistkou, když deset let pojídala „zelené pilulky“ jako lentilky a k tomu čas od času proplachovala neutrony alkoholem. Ještě více zarážející pro mě bylo, že si příležitostně dokázala poručit: teď „chvíli“ nebudu brát pilule, nebudu pít – a jako zázrakem byla „čistá“. Myslím, že tak závislosti nefungují.

 

Vím, že seriál i kniha mají vysoká hodnocení diváků/čtenářů. Šachoví odborníci si navíc libují, že seriál zvedl vlnu zájmu o tuto hru. Přesto souzním s touto recenzí.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová