Předkulisí

22.11.2013 21:47

Lektorka Alena Andrysová nám hned na začátku dnešního semináře o kreslení pravou mozkovu hemisférou humorně naznačila, že levá - manažerská bude tentokrát za Popelku: "Začneme za chvíli, až se v předkulisí ... (zákulisí + předsálí)." :o) Přes úvodní přebrept jí to po celý den mluvilo tak dobře, že jsem navzdory původnímu rozhodnutí zůstala až do konce. A nelitovala jsem.

 

Dnes už vím, že úroveň "pravomozkových" výtvarných kurzů je přímo úměrná schopnostem lektora. Když k nám před pár lety toto "učení" dorazilo, byla jsem velmi skeptická, ba přímo negativistická. Nikdy jsem neuměla kreslit a tvrzení, že mne to někdo za 1-3 dny naučí, jsem pokládala za podvod. Měla jsem nutkání se takového podniku zúčastnit a lektorce pak na mé neschopnosti dokázat, že nás lakuje. Jenže mi bylo líto vyhodit peníze za něco, v co jsem nevěřila. Pomohla náhoda.

 

Na Bookfanu vloni vyhlásili soutěž, v níž výherce měl obdržet poukaz na jednodenní kurz kreslení PMH. "To musíš vyhrát!" nařídila jsem si. Zřejmě mnoho účastníků neměli, anebo štěstí bylo notně unavené a sedlo na mne. Podařilo se. Za "slohové cvičení" Chybíš mi jsem jela do Brna s úmyslem pokořit nebohou lektorku ateliéru ZeBra.

 

Zkrátím to: Není to podvod, není to magie. Historická fotodokumentace je důkazem. Nejenže mne "konturová kresba naslepo" obohatila o jeden prst, ale Kulíšek "před" a "po" je důkazem, že to skutečně "funguje". Kreslit může každý, i když si 95 % lidí myslí, že to nikdy nedokáže. Chce to jediné - věnovat se tomu.

 

Pokuste se také uspat svého "levého manažera" a udělejte základní cvičení. Dívejte se na tento obrázek (oči pouze na obrázku) a překreslete ho na papír. Nečárkujte,pokuste se dělat delší souvislé linky a hlavně pomalu. Nebo použijte svou vlastní ruku, jen dejte pozor na počet prstů :) .

 

Dále

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová