Rozloučení

22.09.2013 21:39

Tkalounová: „Celej život si kupuješ knížky, že si je v důchodu přečteš. Tak kdy si je chceš přečíst?”
Tkaloun: „Až na sklonku života.”
Tkalounová: „No a co myslíš, že asi teď máme?”
Tkaloun: „Pozor! Teď máme podzim života. Sklonek přijde pozdějc.”

 

Poznali jste Vratné láhve ? Nemůžu si pomoci, ale vzpomenu si na ně vždy, když vkládám láhve do automatu... a právě teď. Za pár hodin skončí léto a přijde podzim. Samozřejmě ten astronomický, nikoli lidský :). 

 

Pověsila jsem meduňku a mátu, srovnala zavařeniny a pokochala se slunečnicemi, které konečně pod okny rozkvetly. 

 

 

Knihy sice nekupuji, ale i tak ji mám v polici "ke čtení" vždy minimálně metr. To prostě nejde, sedět celý den mezi miliony stránek a po žádné nesáhnout.

 

Když na záložce knihy čtu výzvy typu: Využívejte mozek, místo aby on využíval vás. Snižte rizikové faktory stárnutí. Posilujte štěstí a pohodu pomocí spojení mysli a těla. Zvládejte nejběžnější životní výzvy, například ztrátu paměti, deprese, úzkost a obezitu... bývám podezřívavá. Knihy "radičky" moc nemusím. A zvláště ne ty americké. Evropský a zaoceánský styl života je přece tak odlišný! K trénování paměti používám - a doporučuji - zejména praktické knihy s úkoly, cvičeními, hlavovalmy, hádankami. Ovšem Supermozek od Deepaka Chopry a Rudolpha E. Tanziho mne dostal. Našla jsem v něm spoustu myšlenek, které už léta odvážně vyslovuji nahlas ve svých kurzech a mnoho dalšího - rozumného, realizovatelného, podle mne účinného. 

 

Nejen studiem živ je našinec. Proto jsem se večer vydala s jednou mladou odvážnou Slovenkou do Indie. Není to "velká", ale velmi zajímavá literatura.

 

Luštit teď nebudeme. Ale mozek rozhodně nenecháme lenošit. Dnešní heslo zní: Lidé, čtěte! Sáhněte do své knihovničky anebo hned zítra zajděte do knihovny či knihkupectví a přečtěte tento týden jednu knihu. Ano, váš "základní mozek" právě protestuje: Vyhovuje mi, když se dnes nechovám výrazně jinak než včera. Příliš často nestimuluji mysl novými věcmi. Ale "supermozek" tvrdí: Každý den vidím úplně nový svět. S oblibou improvizuji.

 

Dále

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová