Otrokářství v Kostce

17.11.2021 20:17

Karel Cubeca, Muž, který našel svůj stín, Alpress, 2021, *** a půl

 

Anotace

Fayola je na otrokářské lodi zavlečena do Ameriky. Naopak Cameron, syn jednoho z nejbohatších otrokářů, zůstal bez pomoci v Africe. Oba se děsí nebezpečné země, kde se ocitli. Ale ani jeden se nemíní vzdát svého snu, že se jednou vrátí domů. Jakou cenu však budou muset zaplatit?

 

Úryvek

„Když si člověk poslechne životní příběh jiného člověka, zjistí, že nejen on sám, ale každý zažívá vítězství i prohry, radosti i smutky, naděje i zklamání. Tyto stavy patří do všech životů, které se narodí ze svých matek a otců, jejichž osudy byly stejně protkány štěstím i neštěstím…“

 

Troufám si tvrdit, že předchozí myšlenka platí jak v životě, tak v literatuře. „Když si čtenář přečte životní příběh…“  Proto knihy čteme. Abychom se dověděli něco o sobě…

 

Po knize Karla (Kostky) Cubecy jsem opět sáhla proto, že by měl 1. února příštího roku, pokud Covid dovolí, zavítat do naší knihovny na Literární čaj, a chtěla jsem si jeho dílo připomenout.

 

Vzala jsem si ji z knižních novinek, aniž bych se zajímala o obsah, a proto jsem vůbec netušila, že se jedná o druhý díl (první). Autor to naštěstí předpokládal a v úvodu stručně shrnul předchozí děj. To v dnešní době, kdy častěji vycházejí vícedílná díla, pokládám za velké plus.

 

První polovinou knihy téměř prosvištíte. Střídání vypravěčů – Fayoly v otrokářské, despotické, za mocí a bohatstvím se ženoucí Americe, a Camerona – zápasícího s osudem v pro bělochy nebezpečné Africe, posunuje děj rychle dopředu a udržuje čtenáře v napětí. U obou můžete pozorovat, jak se vypořádávají s nepřízní osudu a jak je prožitá utrpení mění.

 

Jakmile se však hrdinové nalodí na Cameronis Sanctus, která s nimi za příznivého počasí míří k africkým břehům, jakoby se spisovatel nechal ukolébat klidným oceánem a děj zpomalil.

 

Už mě nepřekvapila duchovní filosofie, která vhodně prolínala celým textem. Půl hvězdičky však ubírám za nadužívání vulgarit, které často působí prvoplánově. Holt, jsem citlivka :o).

 

Doporučuji všem, kteří mají rádi napínavé thrillery s trochou historické a duchovní osvěty a nevadí jim, či naopak vítají, trochu sentimentu.

 

Ukázka

 

PS: Doporučuji také Kostkovu knihu Vyměřený čas. Vyměřte si na ni dostatečně dlouhý čas :o)

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová