Nezapomeňte na záchůdek!

27.06.2017 10:47
Petr Václavek, Slávek Rydval, Leona Šťastná, Dubánci - příběhy jednoho roku, vydalo nakladatelství CPress ve společnosti Albatros Media a.s., 2017, *****

 

Už jste viděli třicet dospělých, jak si do notýsků zapisují, či přímo na klávesnici mobilu, tabletu, notebooku vyťukávají dubanci.cz? Stalo se letos v dubnu na pracovním setkání knihovníků-trenérů paměti ve Vsetíně. Ptáte se, co má mozkový jogging společného s knihou pro děti od 4 let? Přece to nejzásadnější - fantazii, kreativitu, hravost.

 

Netrvalo dlouho a dubánci sklouzli z monitorů a sociálních sítí na stůl v podobě krásné knihy plné fotografií, kreseb a hlavně příběhů ze života maličkých obyvatel lesa Dubčína. Od úvodu přes dvanáct “měsíčních” kapitol až po bonusový příběh, který nadchne zejména fanoušky britské rockové skupiny Led Zeppelin, se budou velcí čtenáři i malí posluchači, holčičky, dívky a ženy nevyjímaje, skvěle bavit.

 

Každé pondělí se převtěluji do pohádkové babičky a v místní mateřské škole čtu dětem před spaním. Právě teď usínáme s dubánky: bruslíme na rybníce Raubířníku, výskotem rušíme ze spánku vodníka Mníka, cvičíme hbitost jazýčka, dumáme nad tím, jak zbavit Brontíka chrápání, vymýšlíme říkanky, luštíme hádankoúkoly, osvobozujeme draka Kaštouna od hádavé princezny a dokonce jsme se společně vydali k moři.

 

Děti pozorně poslouchají a v mé paměti každá kapitola vyvolává vzpomínku. Krásné příběhy na křídovém papíře skrývají totiž jednu nadhodnotu - reminiscenci.  

 

str. 35

V dubnu si dubánci důkladně protáhnou ruce a nohy, vyskočí z postelí a už se v lese shání po všem, z čeho by se dal udělat bubínek. Nakonec si každý vyrobí něco, co by se dalo bubínkem nazvat, radostně do něj tříská a zpívá písničky - každý dubánek jinou. To však naprosto vytáčí špačky, a tak jsou v dubnu pečení vaření na Lesním úřadě. Tedy ne že by je tam pekli a vařili, to se jen tak říká, když někam často chodíte.

 

Je mi znovu pět let a babička přijíždí za námi do města na návštěvu. Jdeme spolu do “velkého obchodu za kolejemi”, kde mají také regál s hračkami. Ve výšce mých očí leží krásný plechový bubínek s dřevěnými paličkami. Žádná babička neodolá svému vnoučeti. Zbylých pět partají v našem vchodě odolávalo jen pár dní…

 

Čtěte, předčítejte, vzpomínejte, vyrábějte dubánky a stavte pro ně s dětmi v lese domečky. Tak jako já kdysi na břehu řeky Ostravice… A nezapomeňte na záchůdek!

 

PS: Autoři: Leona Šťastná, učitelka, spoluautorka textu, Slávek Rydval, programátor, spoluautor textu a Petr Václavek, autor fotografií a grafik. 

 

PPS: Děkuji Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová