Není to romance, i když je příběh plný lásky, epiky i lyriky

22.10.2023 14:34
Alena Chládková, Láska v sedmdesátkách, Jota, 2023, ***

 

Anotace
Láska v sedmdesátkách je nejen milostný příběh dvou mladých lidí, studentů gymnázia Magdy a Viktora. Důležitou kulisu jejich romantického dobrodružství tvoří doba normalizace v sedmdesátých letech dvacátého století v ČSSR. I když zpočátku se projevuje jen nenápadně, nakonec velmi tvrdě zasáhne do života obou hrdinů. Dobové okolnosti jsou vnímány a prožívány očima sedmnáctileté Magdy, která kvůli nim přijde o svou lásku, víru v pravdu a spravedlnost. Podaří se jí je opět nalézt v roce 2000, kdy se oba hrdinové po letech znovu setkávají a dávají čtenáři nahlédnout do svých pohnutých osudů?

Vrátila jsem se ze Severu z dušičkové návštěvy hrobu, kde od sedmdesátek odpočívá můj táta a děda, a zároveň z návštěvy kamarádky, se kterou jsem konec tohoto desetiletí prožila ve studentských škamnách. (Je důležité navštěvovat mrtvé i živé!) Který jiný večer věnovat Lásce v sedmdesátkách než tento!

Je to příběh velmi čtivý, skutečně ho zvládnete za jeden večer. Navíc vychází z dlouhodobé paměti epizodické, která je, bohužel, velmi nespolehlivá*. Je proto velmi důležité si historické události, z jakéhokoliv období, připomínat co nejvíce. Zamýšlet se nad jejich příčinami a důsledky, diskutovat o nich. Protože "Ten kdo zapomene na svoji minulost, je odsouzen ji znovu prožít." George Santayana

Milostná zápletka není originální. Ale myslím si, že o to "naší" autorce (je z Vyškova) nešlo. Sama si totiž přála, aby tato její kniha nebyla v knihovně zařazena mezi romantické příběhy pro ženy. Navíc hlavní hrdinka neomylně vykazuje autobiografické rysy, protože Alena Chládková skutečně působí jako lektorka a poradkyně pro oblast pracovního práva, personalistiky, odměňování a mzdového účetnictví, a téměř tři desítky let vede svou vzdělávací agenturu.

Ani tu a tam v textu se vyskytující verše nejsou náhoda. Již v roce 2010 vydala sbírku básní Čokoláda chlli.

Chcete-li se s autorkou setkat a dovědět se více, máte dvě možnosti. Při slavnostním křtu ve středu 1. 11. 2023 v 17 h. (Knihy Dobrovský, Joštova 6, Brno, kmotrou bude herečka Chantal Poullain) nebo ve středu 22. 11. 2023 v 17 h. (Knihovna Karla Dvořáčka, Náddražní 4, Vyškov, úryvky z knihy bude číst autorka a herečka Sarah Haváčová).

 

*Epizodická paměť se zhoršuje s přibývajícím věkem, ale není spolehlivá ani v mládí. Často podléhá zkreslování pod vlivem našich okamžitých pocitů. Máme tendenci si určité příhody při pozdějším vybavení zkrášlovat a nepříjemné zážitky potlačovat. Jana Vejsadová

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová