Nemluvte na mne, jdu si kreslit

24.06.2013 20:21

Po pěti dnech opět v kanceláři: vyměnit vodu anturiím z 29. května, vyplnit cesťák, vyřídit plnou poštovní schránku, vyzvednout rezervované knihy, probrat události nedávno minulé a za dveřmi čekající na poradě, provést úkoly z ní vyplývající, seznámit se s novou mašinou k tisku a scanování, našprtat právě došlé podmínky Virtuální univerzity třetího věku,...

Dnešek byl prostě útok na mou levou mozkovou hemisféru a verbální logiku. Mlčím, nemyslím, jdu si kreslit mandaly.
 

Mandala znamená kruh nebo dokonce magický kruh. Jsou staré jako lidstvo samo, což dokazuje i fakt, že nejstarší obrazce tohoto druhu se vyskytují už v paleolitu. Dají se najít také v půdorysu staveb ze starého Egyptu, Babylónu a Jávy.

 

Vyskytuje se ve všech dobách i kulturách a v dnešní době je používána jako nástroj pro relaxaci a sebepoznání. Takto je mandala využívána také v arteterapii. To umožnil zejména C. G. Jung, který ve druhé polovině minulého století slovo mandala, i práci s ní, přinesl do západní psychoterapie. C. G. Jung používal mandaly nejprve pro své vlastní léčení a později i pro práci se svými pacienty. Od té doby je mandala používána nejen v psychoterapii, ale také v arteterapii, ale velmi často je používána jako "omalovánky" pro dospělé k relaxaci a duševní hygieně.

 

Relaxace je zvláštní "disciplína" koncentrace. Bez schopnosti soustředit se nemůžeme správně přijímat a do mozku zapisovat informace. Kreslení nebo vybarvování mandal je skvělý prostředek k uvolnění, uklidnění a zároveň procvičení pravé mozkové hemisféry.

 

 

Další mandaly.

 

Dále

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová