Na zeleno?

30.11.2017 20:46

Michael Greger, Gene Stone, Jak nezemřít, NOXI, 2017, ****

 

Michael Greger, lékař, mezinárodně uznávaný odborník na výživu a zakladatel NutritionFacts.org, již dvacet let zkoumá nejčastější příčiny předčasné smrti v Americe: choroby srdce, mozku, zažívacího traktu, jater, diabetes, vysoký krevní tlak, sebevražedné deprese apod. Na svých stránkách seznamuje čtenáře prostřednictvím krátkých videí zábavnou formou s výsledky nejnovějších studií zkoumajících vztah výživy a zdraví.

 

V letošním roce se českým čtenářům dostává do rukou jeho bezmála šestisetstránková kniha. Tak se i těm, kteří neovládají anglický jazyk, dostávají “stravitelnou formou” vědecké informace o tom, jak mohou změny ve výživě a životním stylu omezit farmaceutické a chirurgické metody léčby.

 

Část knihy se věnuje nemocem, jejich příčinám a možnostem jejich předcházení. Ve druhé části nás autoři seznamují s jednotlivými doporučovanými potravinami - z grafiky titulní stránky může každý poznat, o jaké se  bude především jednat. Třetí část (160 stránek) tvoří Poznámky, t.j. seznam zdrojů. Zaujala mě především kapitola o mozku a potěšilo, že autoři knihy mají stejný názor na potravinové doplňky jako já.

 

Samozřejmě, že kniha nemůže nahradit rady a doporučení lékaře. Již nemocný čtenář by neměl okamžitě vysadit léky a “dát se na zdravou výživu a cvičení”. Vše by měl konzultovat s lékařem. Myslím si však, že tuto “bichli” by si mělo přečíst co nejvíce těch, kteří sedí celý den u počítače, stojí na nohou v obchodech či u výrobního pásu, stresují se kvůli blížícím se termínům, stále někam spěchají, vychovávají děti… Prostě všichni, jimž život “zběsile utíká” a nemají čas na pořádné jídlo, zdravý pohyb a odpočinek.

 

Nejsem vegetarián a nikdy jím nebudu. Jednou za čas si však v našem městě zajdu do vegetariánské jídelny na oběd, protože se po něm cítím mnohem lépe, než po svíčkové se šesti (tu si ale také čas od času neodpustím). Neberme tento typ stravování jako dogma, ale jako zdravé zpestření. Naše tělo si v budoucnu možná samo řekne, na co má chuť.

 

Ukázka z knihy.

 

Knihu jsem si půjčila v knihovně.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová