Mlha za mnou, Vánoce přede mnou

22.12.2013 10:19

I přes varování „zkušených pacientek“, lékařská doporučení nevyjímaje,  jsem byla zaskočena svou naprostou nemohoucností.  Ne, nesvíjím se v horečkách, křečích ani bolestech jiného druhu. Jsem stručně a výstižně řečeno líná. Sotva odpočítám naléhavě doporučovaný počet kroků, ať už po bytě nebo k rybníku, padnu do kanafasu.  Jediné, na co jsem měla pak sílu, je spustit dálkovým ovladačem video a sledovat Sheldona, House a Grissoma.

 

Po třech týdnech však přišel kýžený zlom. Konečně jsem „dostala chuť pracovat“. Zatím co Rak vyráběl litry zelenino-ovocné šťávy a opravoval v domě a na dvoře, co ostatní obyvatelé domu pokazili a Kulíšek s Černoočkem pekli cukroví, já šmejdila ve své služební poště. Odpoledne mne „mladí“ i s Maxem „vyvenčili“. Večer udělali vaječňák a já se konečně začala věnovat skvělému dárku, který již více než půl roku ležel ladem v šuplíku.

 

Od svých „studentek“ jsem v květnu dostala externí paměťový disk na ukládání fotek. Navíc jako řádné absolventky mi jej věnovaly i s kreativním přáním – rébusovou koláží. Všechny digitální obrázky už jsou tam. Teď už jen zbývá v nich udělat pořádek.

 

 

 

Doufám, že jste uplynulý týden nelenošili a luštili (jako já) alespoň křížovky. Abychom dohnali zameškané, mám dnes pro vás dva úkoly.

 

1. Vytvořte, sami nebo s dětmi, vánoční přání - koláž, troufnete-li si, tak i s rébusem. 

 

2. Lipogram, z řečtiny lipagrammatos - chybějící dopis, je literární dílo, při jehož tvorbě autor záměrně neužil jeden nebo více symbolů abecedy.

 

Na níže uvedené věty vytvořte lipogramy (věty bez použití určitého písmene):

Příklad: Velice malý pejsek šel kolem nás se svou majitelkou, která držela v ruce svítící baterku a jevila se dost zvláštně.

Lipogram bez E:

Maličký krysařík si vykračoval okolo nás s paničkou Idou, zíral na zářící svítilnu v Idiných dlaních a dumal, proč vypadá jako strašidlo.

 

Zadání:

 

Lipogram bez U:

Náš dlouholetý soused vypěstoval na bývalém úhoru velkou úrodu rajčat, ze kterých uvařil velmi chutné sugo.

 

Lipogram bez L:

Slečna odvedle odmítla dalšího milovníka proto, že byl velmi nedbalý na své oblečení a stále se loudal při jídle.

 

Lipogram bez  Y a S/Š:

Synové staré bylinkářky odešli do světa, aby získali nové druhy léčivých rostlin a mohli tak být prospěšní všem ženám, které onemocněly neznámým druhem souchotin.

 

Dále

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová