Kýho šlaka! Někdo čórnul krávu.

15.08.2017 13:27
Emer Stamp, Čuníkův neobyčejný deník, nakladatelství MOBA, 2017, ***
 
Již potřetí se k nám dostává poněkud pokaňkaný, upatlaný a upšoukaný deník. Jak by ne! Vždyť jeho autorem je zase Čuník, který nás svou prasečtinou seznamuje s nejnovějšími příhodami ze Statku.
 
Opět se setkáváme s panem Sandálem a paní Sandálovou, Kačerem i Krávou. A právě Krávino netušené umění volného lezení způsobí, že z původně zamyšleného obyčejného deníku se pod Čuníkovými paznehtíky zrodí deník nadmíru neobyčejný, ba přímo fantastický. 
 
"Měl jsem pravdu. Kráva byla na dnešní hru celá natěšená. To, že je kráva natěšená, se pozná tak, že kroutí zadkem. Dneska ráno jím kroutila jako umanutá! Když se kráva takhle nadchne, je to většinou kvůli tomu, že vymyslela nějakou vážně dobrou schovku."
 
Ani tentokrát se Čuník nemohl oddat lenošení a místo pojídání dobroučkých pomyjí se musel s Kačerem a novým přítelem Krocanem Ki-kim vydat za unesenou Krávou. Ta se totiž dostala do spárů strašné Ivanny Hertchewové, která z ní chce udělat kabelku. Na své cestě, která vedla až za moře, potkali tuleně Kapitána s ponorkou Starou Cecilkou a racky Zobinátora, Peří-Vála, HopMistra a další. 
 
"Jejich hovězí přítelkyni Krávu postihla strašlivá tragédie. Ta ubohá dáma byla unesena," pokračoval Kapitán. "Kýho šlaka! zvolal Zobinátor. "Někdo čórnul Krávu." "Ano, ta strašlivá harpyje Ivanna Hertchewová Krávu zcizila. Moji přátelé se musí dostat na Druhý břeh, než z ní bude kabelka," odpověděl Kapitán. ... "No, já a tady bráchové vám klidně píchnem," řekl Zobinátor. "V nouzi poznáš přítele a tak. My na Druhej břeh lítáme furt. Maj tam prvotřídní dlabanec, no ne? Ti cizáci vědí, jak navařit." "Ale vy umíte lítat," řekl jsem. "Já ne."
 
Zdálo by se, že s pomocí tolika přátel bude záchrana Krávy hračka. Jenže ne vždy je přítel ten, kdo se tak tváří...
 
Na rozdíl od Supertajného mě Neobyčejný deník bavil. Skoro tak dobře jako Úžasné dobrodružství. Čuníkovo vyprávění to je chytlavý humor, vtipná prasečtina, obrovská fantazie i zamyšlení nad hodnotami přátelství. Nadhodnotu má kniha nejen ve skvělé grafice - střídání fontů a milé ilustrace, ale také v internetových stránkách, které dětem nabízejí spoustu dalších kreativních aktivit.
 
Nezanedbatelný podíl na úspěchu knihy má také překladatelka Martina Buchlová, která si s prasečtinou poradila velmi skvěle!
 
Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.
 
 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová