Kterak Kačka povila 3D kachničku a mozkojoggerka uvízla hluchá a němá na letišti

19.05.2014 00:00
Čuchonské tlačky naší Kačky - den dvanáctý, poslední
 

Kirjasto on teonsana - Library is a verb - Knihovna je sloveso. Geniální motto jedné z poboček Helsinské městské knihovny. 

Přiznám se, že mi mozkojoggerka už pořádně lezla na nervy, jak vymetávala jednu knihovnu za druhou. Káčalo jí na mozek, kačkala jsem si. Odvolávám, všechno, všecičko do posledního písmenka odvolávám. 

V tzv. "městské dílně" měli kromě počítačů s grafickými či video a foto programy také šicí stroje, mašinky k potisku látek, ale hlavně 3D tiskárnu!!! Kukaně k líhnutí opeřenců znám, ale tato byla unikátní. Za hodinu a deset minut se mi narodila malá Plakuřice. Né, neděste se, není to kačko-slepičí mutant. Jméno své 3Dkachničce jsem dala podle materiálu, ze kterého ji "vytiskli" - bioplast PLA z kukuřice (už z těch paměťových pomůcek kváknu). 

Zalezly jsme obě do batohu a co sedělo na zpáteční cestě domů, to ani nechci slyšet.

Cestování káč!

 

Dopoledne jsme oběhly tři knihovny: dílnu - 3Dtisk, univerzitní - papírový tisk a centrum finské literatury - vrátit česky psané knihy finských autorů. Prošly jsme kolem stovek kol a desítek volebních bilboardů, koupily losí játra na oběd, obdivovaly macešky v chladícím boxu vedle salátů i chytrý systém, jak dostat okurky ze dna láhve, aniž byste se museli vykoupat v láku.

 

Odpoledne jsme vyrazily na letiště. Kulíšek mě odbavila, rozloučily jsme se, já jsem lehce našla "gate", sedla a v klidu čekala na odlet 19.10 hod. Za půl hodiny zvednu hlavu od počítače a na ceduli vidím "assumption 20.55". Kulíšek mne mobilem utvrzuje v mé doměnce, že se jedná o zpoždění letu. V klidu se vrátím k notebooku.

Za další půl hodinu slyším kolem sebe nezvyklý ruch, zvednu oči. Na ceduli už nesvítí Prag, ale Riga. Nechce se mi psát SMS, vytáčím Kulíškovo číslo. Do ucha mi někdo šušká něco finsky, pak anglicky a pak mobil "ztuhne". Nervozně mačkám, co se dá, mobil si zablokuji. Heslo neznám, přístroj jsem podědila a za léta používání se ještě nikdy nic takového nestalo. 

Ve stresu si nemohu vzpomenout na heslo do internetové firemní pomoci. Přes e-mail a Facebook alarmuji Kulíškovy přátele, aby jí, pokud jsou on-line a mají její číslo, dali vědět, co se děje. 

Mezitím se mi nad hlavou vznáší hlášení ve finštině, švédštině a angličtině. Rozumím pouze slovu Prag. Naštěstí mám rusky mluvící spolucestující, kteří mne nasměrovali k nové bráně.

Netrvalo dlouho a díky FB jsem byla v kontaktu s Kulíškem. Díky ní jsem se uklidnila, naskočilo mi potřebné heslo, odblokovala jsem mobil, s léty neotevíraným krytem mi pomohl šikovný Rus, bylo třeba vytáhnout a znovu vložit simku. Kulíšek i v Praze čekající Rak byli opět na příjmu a vše bylo zase v pohodě.

 

Kiitos, Suomi. Moi, moi.

 

Krokoměr dnes 13 326, celkem 173 922, což je cca 115 km

 

Cvičení

Dnes relaxační mandala. Vytiskněte si předlohu, nebo vytvořte podle vlastní fantazie.

 

Dále

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová