Když se zastaví čas aneb Něco mezi nebem a zemí

23.06.2013 19:03

Před týdnem se zastavily naše kuchyňské hodiny. Došla "šťáva", konstatovali jsme a hned druhý den do nich vložili nový monočlánek. Nic. Pohohnali jsme ručičky. Nic. Vyndali monočlánek, znovu vložili. Nic. Poklepali, neboť už klasik praví: "...doktor klepe na srdíčko...". Nic. Že by to skutečně chtělo "...třikrát denně prášek cukru..."? 

 

No co, je jim 24 let, dosloužily, konstatoval věcně Rak. No co, no co... ten rok do stříbrné ještě vydržet mohly, brblala jsem, vždyť my taky "držíme" ;). Dostala jsem je jako svatební dar od kolegů z práce s dovětkem: vždycky, když se na ně podíváš, vzpomeneš si na nás. A funguje to. :)

 

Řemeslné práce jsou dnes mnohem dražší než nové zboží. Nevyrábí se totiž proto, aby to vydrželo, ale aby se kupovalo. Ať žije spotřeba! Jelikož jsem v minulých dnech neměla čas řešit dilema oprava/nákup, ukazovaly hodiny na zdi stále pět minut před sedmou a my se den co den přesvědčovali o fungování paměťových stereotypů. I když jsme si na jiné místo dali budík, kdykoli jsme zatoužili po přesném čase, stáčely se naše oči do předního pravého horního rohu kuchyně. 

 

Na dnešek slibovaly rosničky mírné ochlazení. Naplánovala jsem si proto žehlení. Když tak prádlo skrápím vlastním potem (ropuchy jedny!), přemýšlím, že bych už toho mohla nechat a začít vařit oběd. Kouknu nahoru. Za deset minut půl druhé. Ustrnu. Co se to děje? Duchapřítomně odtrhnu zkamenělou žehličku od prádla a ženu se k hodinám. Tikají! Jemně posunu ručičku na správný čas. Jdou dál! 

 

V životě se někdy stává, že se "zastaví čas". Nesnažme se ho popohnat. Spočněme s ním. Ono nám skutečně nic neuteče.

 

Stereotypy jsou zabijáci mozku. Vyzkoušejte např. přemístit hodiny nebo koš na odpadky na jiné místo, vyměnit v policích hrnky za talíře, v šuplících ponožky za kapesníky, v dochucovacích soupravách na stole sůl za pepř - v tomto případě ale důrazně informujte ostatní členy domácnosti, že to není kanadský žertík, ale péče o jejich paměť! :) Jak dlouho vám bude trvat, než na první doboru sáhnete správně? 

 

Puzzle on-line.

 

 

Dále

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová