Jó, to bejvávalo za dob ICQ

15.09.2019 11:08

Janusz L. Wiśniewski, S@mota na Síti, HELION S.A., 2004, ****

 

Anotace
"S@mota" - román tak moderní, jak jen to je možné: s internetem, s elektronickými letenkami, s dekódováním genomu a s SMSkami. Zároveň však také tradiční jako klasická love story. Román o lásce na internetu. O té největší, té vysněné, o takové, "u které si pobrečíme a zatají se nám dech". Až přečtete tuto knihu, budete vědět, že virtualita internetu je jen pouhá konvence a že e-mail a psaní doručené poslíčkem si ve skutečnosti nemusí být tolik vzdálené.

 

Tak už je to tady zase. E-maily, dopisy, pohlednice. Vztah na dálku. Zprvu jsou si naprosto cizí, pak možná, snad… Já té „korespondenční literatuře“ prostě nemohu odolat.

Román vydaný v roce 2004 popisuje události z druhé poloviny 90. let minulého století. A to mě na něm bavilo nejvíce. Ta „Síťová“ historie, ten pravěk internetové komunikace! Kdo z vás, kromě mě, měl v liště vpravo dole onu zeleno-žluto-červenou „upovídanou“ ICQ-kytičku? Já vím, dnes už máme Skype, FB chat Messenger, WhatsApp a jiné. Ale čas pískavého vytáčeného připojení, disket a „Alíkovské“ školy internetu a tvorby www stránek mi už nikdo nevezme.

Zpočátku by se čtenář mohl polekat: pouhá korespondence na téměř třech stech stránkách?! Nuda! Nikoliv. Příběh mimo vzájemné komunikace ústředního páru zahrnuje také jejich více či méně vzdálené životní osudy. Některé jsou tragické, jiné velmi dojemné. Všechny pak mohou napovědět, proč svou samotu řeší právě pomocí Sítě. Navíc autor do příběhu umně vpašoval pár odstavců z historie různých oborů.

 

ONA se cítí sama i v manželství:
Pokoušela se přiblížit manželovi a najít u něho tu trochu něhy, kterou potřebovala. Toužila po obyčejném rozhovoru. O knize, filmu, o osudu. O něčem, co se netýkalo každodennosti, nákupů, peněz a obědů v neděli u mámy. Ale o přestávkách mezi projekty přesčas pro ni neměl čas. V podstatě už žádné přestávky nebyly. Str. 44

 

ON prožívá utrpení z nešťastné lásky:
Byl jsem jiný. Tichý. Málomluvný. Zamyšlený. Vystrašený. Nepil jsem. Četl jsem. Probouzel jsem se a četl jsem. Až do večera. Víš, že knihy můžou působit tak jako obvaz nebo sádra?

 

„Síťová“ komunikace má však také svá úskalí. Nikdy není zcela upřímná:
Dosud skvěle předstíral nepřítomnost žárlivosti, nebo její přítomnost maskoval. Učil se tomu dlouho a fakt, že se nevídali, mu pomáhal. Něco takového, jako výraz tváře, pohled, nálada, tón hlasu, nervozita nebo nedočkavost, které ona nezaznamenávala. Emoce vyjadřované pouze textem, a tak tomu bylo v jejich případě, se daly snadněji kontrolovat. Str. 111

 

Knihu vydalo v češtině polské nakladatelství. Proto jsem byla z počátku tolerantní k chybám v textu. Ty se ale stránku od stránky množily až na nepříjemnou míru. Proto jsem ubrala jednu hvězdičku. Obsah je však na plných pět.

 

PS: V knize se často hovoří o hudbě, hrdinové ji rádi poslouchají. Např:
 Have I Told Lately That I Love You,
Rock me baby
Beethoven, VII. sympfonie

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová