Jezdím bez nehod

11.05.2014 00:00

Atoska, Aramiska i Dartaňanka se usnesly, že „nésu žádná malá tróba“, pár let za volantem jsem už strávila, tak mě za tu automatiku na chvíli pustí. To jsem si dala!

 

Mé ruce, nezvyklé na posilovač řízení, a nohy uvyklé ztuhlým kloubům plnoleté Feldy, měly co dělat, aby „nedělaly“. Opět se mi vynořilo naléhavé nabádání mého prvního „ajťáka“, který, když mne viděl u klávesnice prvního počítače, zaúpěl: „Paní, jemně! Jako s milencem, ne jako s manželem!“

 

Plynulá jízda byla bez chyby. Rozjezd jsem po chvíli také zvládla: Ignorovat pedály, nastartovat, dát nohu na brzdu, odjistit ruční brzdu, dát nohu z brzdy a NEdávat hned na plyn, rozjede se samo! Nejhorší byly dojezdy ke křižovatce, kdy jsem levou nohou marně hledala spojku, pravou rukou zbytečně šátrala po řadící páce (ano, je tam!) a pravá noha si dlouho zvykala na pomalé opouštění plynu a jemné dobržďování. Po pár desítkách kilometrů jsem zvládla i to a bezpečně všechny dovezla nejen na nejoblíbenější finskou pláž Yyteri, ale také zpět, kde nás čekal úžasný zážitek v mořské sauně.

Čuchonské tlačky naší Kačky - den čtvrtý, druhý On The Road

 

Ony to udělaly! Ony to skutečně udělaly! Pustily nás k madam Fordce! Sice to zpočátku bylo jako na vojně – přískokem vpřed, ale mozkojoggerka si za chvíli vzpomněla, co je to mít v rukou a nohou cit. Jupí! To byla jízda!

 

Pláž Yyteri je dlouhá šest kilometrů. Zapomněli mi přibalit prkno na windsurfing, tak jsem byla vděčná alespoň za kapsu v bundě. Tu a tam vysvitlo sluníčko a my jsme se mohly usadit v trávě nebo na písku, pozorovat nekonečné vlnění moře a poslouchat neutuchající zpěv ptáků. Jsem zvědavá, co z toho měla pinhole.

 

Celou cestu zpátky mi vrtalo hlavou, cože je to ta mořská sauna. Také vás to zajímá? Šílenost! Naprostá šílenost, které jsem se po obhlídce odmítla zúčastnit. Nejdříve se ve 100 stupních uvařily na dřevěném roštu a pak prchaly po mostku a ze schodů hupsly do moře, kteřé mělo 6 stupňů. A to všechno třikrát! Ty ženský fakt nemají rozum. I racek nad hlavami se jim chechtal! 

Ovšem pozvání na "posaunovou" večeři jsem neodmítla. Včerejší "americké" vegetariánské těstoviny byly výborné a dnešní litevská studená polévka z červené řepy s osmaženými brambůrky a uvařeným vejcem neměla chybu!

 

Krokoměr dnes 11 634, celkem 53 051

 

Cvičení

 

Děvčata mezi sebou zápolila, kdo dříve složí  CUTS. Pokud tento hlavolam nemáte k dispozici, vyzkoušejte jeho internetovou verzi.

 

Dále

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová