Frankie Goes to Hollywood

20.03.2017 16:09
J. B. Morrison - Jedinečná dovolená Franka Derricka, 82 let, nakladatelství MOBA, 2017, ****

 

Frank Derrick před rokem přežil srážku s mlékařským vozem. Dnes je mu dvaaosmdesát a jeho ranní vstávání z postele připomíná první krok astronauta, který se vrátil na Zemi po tříměsíční misi strávené v beztížném stavu. Nebýt flegmatického kocoura Billa, možná by se ani nedonutil vstát.

str. 18: Když zvonek zařinčel jednoho rána na konci listopadu, Frank se rozhodl ho ignorovat… Zvonek zazvonil znovu… (Bill:) Ať je to kdokoli, Franku, běž otevřít a pusť mě ven. Chodit na záchod v domě je barbarské.

 

Přesto se rozhodl letět do Ameriky za dcerou Beth. Samozřejmě proto, že onemocněla a opustil ji partner Jimmy. Ale možná také proto, že z něj v Anglii pravděpodobně brzy bude bezdomovec.

 

Stařík s bílou dekou do půl zad, v pouštních maskáčích, havajské košili a nemoderním kufrem mne okouzlil na první pohled. A nejen proto, že jsem se z jednoho londýnského letiště vrátila pár dní před tím, než mi domů dorazil tento recenzní výtisk z nakladatelství MOBA. Jako bych bezpečnostním rámem procházela s ním...

 

S bolavými zády a klouby dorazil do L. A., kde se ho ujala vnučka Laura. Ta měla dva plány: zorganizovat dědečkovi “filmovou dovolenou” a dát matku s otcem opět dohromady.

 

První plán vychází skvěle: Frank se prochází po místech, kde se natáčely filmy Forrest Gump, Letec, Iron Man, Big Lebowski, Osobní strážce, Smrt jí sluší, Spider-man, X-men… V “reálu” dojde i na Sám doma a Sám doma II - Ztracen v ... (L. A.). Na své si tak přijdou zejména milovníci a znalci americké kinematografie.

 

Plán sjednocení rodiny však nevychází tak, jak si Laura představovala. A zde je, podle mého, nejslabší místo knihy. Nikde není vysvětleno, proč Jimmy rodinu opustil. Proč mu Beth neřekla o své rakovině? Proč si Laura myslí, že její rodiče se chtějí k sobě vrátit, ale nikdo neudělá první krok?

 

Přesto se mi příběh o stáří, rodinných vztazích, samotě i touze po lásce, který vypráví britský rocker a spisovatel Jim Bob (pod pseudonymem J. B. Morrison) s jemným humorem a laskavostí, moc líbil. Už jsem si v knihovně zarezervovala první díl Mimořádný život Franka Derricka, 81 let. A doufám, že se Frankie dožije alespoň devadesátky.

 

PS: str. 104, Bill: Sójový mlíko! Sóju nežeru. Proč mám v misce to zatracený sójový mlíko?

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová