Fenomén Hilda

10.11.2017 23:43

Luke Pearson, Hilda*****, Hilda se vrací*****, Hilda a kamenný les****, Paseka, 2016-2017

 

Modré vlasy, černý baret a červené boty. To je Hilda, holčička, se kterou můžete prožít pět úžasných dobrodružství ve třech komiksových knihách. Jejich děj je inspirován severskou mytologií a bývá přirovnáván k Mumínkům finské (švédsky píšící) spisovatelky Tove Jansson.

 

V první knize (Hilda a troll, Hilda a půlnoční obr) se seznámíte s neohroženou rozumbradou Hildou, která žije s maminkou v domku na samotě kdesi ve skandinávské přírodě. Do nejbližšího města je daleko a dívenka tak vyrůstá mezi knihami a nadpřirozenými bytostmi - trpaslíky, obry, trolly, pidilidmi, létajícími hafíky, mazlíčkem větvíkem či poleňákem.

 

Na začátku druhé knihy (Hilda a ptačí slavnost, Hilda a černý pes) se obě hlavní hrdinky přestěhují do města Trolberg. Hilda se tak ocitá ve zcela neznámém prostředí a není divu, že se ztratí. Naštěstí i zde potkává nejen mytické tvory, např. ptáka bouřliváka, který po pádu na hlavu ztratil paměť, ale také další děti, se kterými prožije spoustu napínavých, ale i nebezpečných příhod.

 

Do Kamenného lesa se s Hildou a větvíkem nedobrovolně dostává i maminka. V tomto díle je velmi patrný “mezigenerační konflikt” - strach maminky o dceru a její přání trávit spolu více času a Hildina touha po samostatnosti. Navíc tentokrát příběh končí takovým cliffhangerem, že určitě všichni budeme netrpělivě očekávat šesté pokračování.

 

 

Hilda nepoužívá internet ani mobilní telefon, ale ráda si čte, hraje si venku, má bujnou fantazii a odvahu. Možná i to jsou důvody, kromě skvělé kresby britského kreslíře a scénáristy L. Pearsona, že si ji oblíbili malí i velcí čtenáři. Svého času přivedl Harry Potter děti ke knihám, snad je Hilda odvede od monitorů a displejů. 

 

Knihy jsem si půjčila v knihovně. Doporučuji jako vánoční dárek. 

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová