Dejte si pozor na svá přání! Mohla by se vám vyplnit.

15.07.2017 22:53
Jana Moravcová, Vražda v lázních Luhačovicích aneb Vrah nemá rád Vincentku, nakladatelství MOBA, 2017, **
 

Prokopovu sestřenici Editu našli mrtvou na lavičce v parku. I když byla okradená, policejní vyšetřování bylo uzavřeno konstatováním: nešťastná kombinace léků, nikým nezaviněná smrt.

 

Po roce se k Prokopovi dostává Editin deník, jehož obsah vrhá na smrt knihovnice pochybnosti. Začte se do něj a zjistí, že mladá žena prožila na konci svého života romantický vztah s neznámým lékařem Lukášem. Poslední zápis líčí jejich rozchod v lázních Luhačovicích. Zemřela Edita násilnou smrtí, jak naznačují její poslední slova?

 

Co s deníkem? Předat jej rodině? Policii? Prokop váhá. Nechce se do podivného případu zaplést. Avšak Vráťa, bývalý přítel zesnulé, jej přesvědčí, aby se vydali do Luhačovic na “místo činu” a zjistili pravdu. V lázních se skutečně setkají s Lukášem. Potkávají však také Sylvu, Evu, Karin, Jóžu, Pepicu, Baladu, Snímečka, doktora Miřičku… Až nakonec Prokop coby nedobrovolný detektiv zjistí nečekanou pravdu.

 

Str. 145

Jenže ona zřejmě nic nehrála, chtělo se Prokopovi vykřiknout, zařvat to tomuhle bezstarostnému hezounkovi přímo do tváře. Vždyť co on vlastně je? Donchuanský maniak! To je ono… Jenže Edita se do něj asi opravdu zamilovala. Možná se s takovýmhle typem osobně setkala poprvé v životě. Možná ji nikdy nic podobného tak bezprostředně nezasáhlo. A jestli tenhle hezounek nelže - a jestli Edita najednou prozřela… To ji přece muselo urazit! Anebo tomu náhlému konci z Lukášovy strany prostě nemohla uvěřit… a začala se vnucovat. A to už se tomuhle donchuanovi rozhodně do krámu nehodilo. Luply mu nervy… A teď lže.

 

Letos osmdesátiletá autorka zasadila hlavní děj své detektivky, jejíž druhé vydání vyšlo po třinácti letech, do reálného a pro ni důvěrně známého prostředí luhačovických seminářů pro začínající autory. Tím určitě zaujme dvě skupiny čtenářů: účastníky Literárních Luhačovic a pravidelných návštěvníků půvabného moravského lázeňského městečka. Milovníci klasické detektivky ale budou asi zaskočeni přemírou postav, jejich vzájemnými vztahy i dlouhými rozhovory, které často nesledují “logickou linku pátrání”. Příběh naopak určitě zaujme “letní” čtenáře, kteří si chtějí na dovolené odpočinout při románku s detektivním nádechem.

 

Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová