Češka není Vondruška, ale...

02.07.2013 16:45

Historické romány Vlastimila Vondrušky, zejména jeho detektivní příběhy ze středověku, jdou v knihovně na dračku. Málokdy na ně narazíte v příslušné polici. Jdou z ruky do ruky, často i na rezervaci. Nedivím se. Mezi nejčtenější žánry totiž skutečně patří historie a krimi. A pokud někdo má ten dar spojit poutavě a dokonce věcně správně obé do jedné knihy, má v podstatě vyhráno.

 

V roce 2010 se na knižních a knihovních pultech objevil nový autor detektivek Stanislav Češka z Brna. V loňském roce přidal ke svému detektivu ze současnosti Stanislavu Berkovi také jeho historický protějšek knížete Slavomíra s nezbytným "dr. Watsonem" vikingem Erikem. V prvních dvou dílech řeší tito dva druhové zločiny na Velké Moravě v době před příchodem Konstantina a Metoděje. Není se proto čemu divit, když na konci druhé knihy Případ podivného gombíku se právě oni dva, samozřejmě s početnou družinou, vydávají na pokyn krále Rastislava do Byzance se žádostí o jejich vyslání.

 

Pravda, v obou jeho historických detektivkách, které jsem dosud četla, lze najít školácké stylistické chyby. Zejména působí někdy až otravně opakování se nejen v kapitolách, ale dokonce ve dvou po sobě následujícíh odstavcích. Přesto jsem ani jednu knihu neodložila a dočetla, což se poštěstí málokteré knize, kterou vezmu do ruky :). Dokonce se už těším na třetí pokračování Případ hrozničkové náušnice. Něco na tom Češkovi je. Ještě mu dám šanci :).

 

Dnes byl dobrý den. V podstatě vše, co dopadnout mělo, skončilo tak, jak jsem si přála. A pro ty, kteří se právě ocitli na opačné straně, mám dobrou zprávu. Pro všechno a všechny, tedy i pro mne, platí: všeho dočasu :)

 

 

Dnešní mozkolamka bude kreativní. Velmi často zanedbáváme pravou mozkovou hemisféru, tu, která má na starosti pocity, barvy, symboly, emoce, prostorovou představivost apod. Vypůjčila jsem si jeden obraz Ivany Lomové a vaším úkolem je "domalovat" jej. Nakreslete - doopravdy, s pastelkami, fixy, voskovkami, progresy, vodovkami, temperami... - co by mělo být na/u holé zdi. Vaší fantazii se meze nekladou.

 

Dále

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová