Bez trávy už ani ránu!

22.07.2013 19:53

Za sáček semínek z českého trhu dáte zhruba 30 korun. Mají bohužel nízkou klíčivost, pouze 30%, přesto vám z jednoho sáčku vyroste i několik desítek rostlin… Vzešlé mladé rostlinky přepíchejte do květináče a pravidelně a vydatně je zalévejte, ale neutopte... Na léto pak lze nádobu s trávou umístit na terasu či na zahradu, případně trávu druhým rokem vysadit přímo do půdy na chráněné místo... V kuchyni má různé uplatnění. Připravit z ní můžete i odvar, který pomáhá trávení, koncentraci a myšlení. Samozřejmě hovořím o Voňatce citronové nebo-li citronové trávě, která nám začíná na zahradě bujet. Čaj z ní je skutečně lahodný.

 

Dnes jsem se v knihovně věnovala klasické činnosti - hledala jsem, vybírala a pročítala knihy do naší nové podzimní čtenářské soutěže. V jedné z nich jsem našla velmi pěkný citát: „Věřím jedné francouzské větě, kde se říká, že ten, kdo nedokáže najít žádné uspokojení v situaci, v jaké se nachází, nebude nikdy dlouho šťastný ani v žádné jiné.“ Frederik Lamb své sestře Emilii, červen 1813. Co dodat? Pouze mé oblíbené slovo: tesatelné!

 

V jiné knize od Raymonda M. Smullyana s názvem Jak se jmenuje tahle knížka? jsem objevila skvělé hádanky a také chytáky. A co vy? Uhádnete nebo se necháte se nachytat?

 

Dívám se na čísi podobiznu. Kdo je na ní vyobrazen? Prozradím vám, že nemám sourozence a že otec toho muže na obrázku je syn mého otce. Kdo je na obrázku?

 

Ještě jeden obrázek. Nemám sourozence a syn toho pána na obrázku je syn mého otce. Kdo je tentokrát na obrázku? 

 

Před vigvamem seděli dva rudokožci, jeden velký a jeden malý. Malý byl syn velkého, ale velký nebyl otec malého. Jak je to možné?

 

Lovec je sto metrů na jih od medvěda. Zatímco medvěd zůstává na místě, lovec ujde sto metrů na východ, pak se otočí k severu, vystřelí na sever a trefí toho medvěda. Jakou má medvěd barvu? 

 

Jakou barvu by měl, kdyby nebyl zmíněn předpoklad, že medvěd zůstává na místě? 

 

Smí se muž oženit se sestrou své vdovy?

 

Pravopisný test. Která verze předpisu na sněhový krém je napsána správně?

1. 200 g práškového cukru, 2 žloutky a trochu citrónové šťávy šlehej až do ztuhnutí.

2. 200 g práškového cukru, 2 žloudky a trochu citrónové šťávy šlehej až do ztuhnutí.

 

Hřeben střechy směřuje od západu k východu. Sedne na něj holub a snese vejce. Na kterou stranu spadne pravděpodobněji vejce, na severní, nebo na jižní?

 

Dejme tomu, že letadlo spadne přesně na hranici mezi dvěma státy. Který z obou států dodá rakve na pozůstalé po obětech?

 

Dále

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová